Skötselråd

Ull

Ull är ett enastående naturmaterial. Det håller dig varm på kalla vinterdagar och sval under sommardagar. Ull har den unika egenskapen att både isolera och reglera värme och kyla. Dessutom är ull ett självrenande material som du med små medel kan vårda för ett livslångt nöje med dina plagg.

Skötselråd vid tvättning av ylle

Ull har en stor fördel med att vara både lukt- och smutsavvisande och därför behöver du inte tvätta dina ylleplagg så ofta. Det räcker ofta med att du vädrar dem utomhus eller i ett fuktigt utrymme så som i badrummet när du tar en dusch. Om du däremot inte får bort dålig lukt eller fläckar kan du behöva tvätta ditt ylleplagg. Viktigt är att följa tvättråden som finns på etikett. Mindre smutsfläckar kan också handtvättas utan att blöta ner hela plagget vilket även bibehåller ullens hållbarhet och kvalité.

Om du tvättar ylleplagg för hand är det viktigt att inte lägga det i blöt för länge. Lyft istället upp och ner plagget ur vattnet och krama sedan försiktigt ur det resterande vattnet med en handduk. Vrid aldrig det våta ullplagget och plantorka det så det behåller sin passform.

Torktumla aldrig ylle då kläderna då kan krympa, blir noppigt och tappa passform och kvalité.

Allmänna tips för förvaring och underhåll av yllekläder

För att undvika att plaggen missfärgas är det viktigt att inte förvara dem i direkt solljus. Låt inte ylleplaggen hänga på en tvättlina eller klädhängare för länge då de då kan tappa passformen.

Plagg av ull kan efter en tids användning bli något noppriga. Vanligaste ställena är på ärmarna och ryggen om du till exempel ofta bär ryggsäck. Detta påverkar inte plaggets funktionalitet, men det är såklart inte kul när favorittröjan blir nopprig. Använd därför regelbundet en noppborttagare (fungerar som en liten rakapparat) och det är enkelt att få plagget se ut som nytt igen.