Tvätta ullplagg

En stor fördel med ullplagg är att de inte behöver tvättas lika ofta som andra material. Tvättning tar både tid och påverkar miljön. Tänk vad smidigt att bara hänga upp din favorittröja i badrummet under tiden du duschar och därefter är den redo att användas igen Är det verkligen så bra? Ja, läs nedan tips hur du sköter dina ullplagg.

Tips hur du sköter dina ullkläder

Ull har en stor fördel med att vara både lukt- och smutsavvisande och därför behöver du inte tvätta dina ylleplagg så ofta. Ull är faktiskt självrengörande och det räcker därför ofta med att du vädrar dem utomhus eller i ett fuktigt utrymme som exempelvis i badrummet när du tar en dusch. Om du däremot inte får bort dålig lukt eller fläckar kan du behöva tvätta ditt ylleplagg. Nedan är några tips på hur du tvättar dina ullkläder

1. Följ tvättråden

Läs vad som står på tvättlappen och följ dessa instruktioner. De flesta tvättmaskiner har ett visst ullprogram som du kan använda dig av, annars rekommenderas att de tvättas i 30 grader. Ullplagg ska heller inte handtvättas. Risken finns att man tvättar för varmt samt att man vrider sönder fibrerna i ullen. Mindre smutsfläckar kan punkttvättas för hand utan att blöta ner hela plagget vilket även bibehåller ullens hållbarhet och kvalité. Det finns även speciella ulltvättmedel, vilket rekommenderas att använda vid tvättning. Vanliga tvättmedel har enzymer som över tid kan förstöra fibrerna i ullen.

2. Plantorka ullplaggen

Låt inte ylleplaggen hänga på en tvättlina eller klädhängare för länge då de då kan tappa passformen. Viktigt är även att man inte vrider det våta ullplagget. Absolut bästa sätt att torka ullplagg på en plan yta, alltså plantorkning. Detta gör att ditt ullplagg håller passformen över tid samt att inte fibrerna i ullen förstörs

Torktumla heller aldrig ylle då kläderna då kan krympa, blir noppriga och tappa passformen. Plagg av ull kan efter en tids användning bli något noppriga. Vanligaste ställerna är på ärmarna och ryggen. Detta påverkar inte plaggets funktionalitet, men det är såklart inte kul när favorittröjan blir nopprig. Använd därför regelbundet en noppborttagare (fungerar som en liten rakapparat) och det är enkelt att få plagget se ut som nytt igen.

3. Tvätta så sällan som möjligt

Som vi nämnt tidigare är det absolut bästa rådet att tvätta så sällan som möjligt. Det är en stor fördel med ullen vilket främjar både miljön och slitage på kläder. Enklast är att hänga upp plagget i badrummet samtidigt som du duschar eller hänga det utomhus, det är bara en fördel om det är fuktigt ute. Fukten tillsammans med ullen gör att bakterier bryts ned och smutsen stöds bort.